Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Πρόσφατα Νέα

Επικύρωση ποινικής διαπραγμάτευσης σε υποθέσεις ναρκωτικών στην Καλαμάτα

Νέα | 25-01-2022 11:34



Δημοσιεύτηκε άρθρο της Βίκης Βετουλάκη στην εφημερίδα Μεσσηνίας, ΘΑΡΡΟΣ News, με τίτλο "Επικύρωση ποινικής διαπραγμάτευσης σε υποθέσεις ναρκωτικών στην Καλαμάτα", όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: 

 

"Στη Μεσσηνία ελάχιστες υποθέσεις έχουν ακολουθήσει αυτό το δρόμο, αν και θεωρείται συμφέρουσα επιλογή τόσο για τον κατηγορούμενο όσο και για την οικονομία των διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών.

 

Μία από τις λίγες που έγιναν ολοκληρώθηκε προχθές από το δικηγόρο Αθηνών, Σπύρο Ρομποτή, είναι δε η δεύτερη που κάνει στην περιοχή μας. «Εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη ο θεσμός αγγλοσαξονικής μεν προέλευσης, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένος, ιδίως στις χώρες του δυτικού κόσμου, της ανταλλαγής – τρόπων τινά – της ομολογίας του κατηγορούμενου με επιβολή σε αυτόν μειωμένης ποινής. Η νεοπαγής αυτή διάταξη τιτλοφορείται ως ποινική διαπραγμάτευση και αναφέρεται στο άρθρο 303 του ΠΚ.

 

Σε όσες χώρες ο θεσμός αυτός έχει ενταχθεί και λειτουργήσει έχει αποδώσει σημαντικά, καθότι έχει αποσυμφορήσει την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

 

Η συμβατότητα του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης με την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αναγνωρισθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου γίνεται δεκτό ότι ο θεσμός αυτός, αφενός, εξυπηρετεί καθότι προσφέρει σημαντικό όφελος στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και, αφετέρου, ανακουφίζει ως προς το φόρτο εργασίας τα ποινικά δικαστήρια», εξήγησε ο κ. Ρομποτής.

 

Όταν μια διαπραγμάτευση είναι επιτυχημένη και καταλήξει σε συμφωνία, το πρακτικό της επικυρώνεται από το αρμόδιο δικαστήριο, ενώ η Έδρα του έχει το δικαίωμα και για περαιτέρω μείωση της ποινής του κατηγορουμένου.

 

Οι δύο υποθέσεις που οδηγήθηκαν σε ποινική διαπραγμάτευση από τον κ. Ρομποτή αφορούσαν παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, χωρίς επιβαρυντικές περιστάσεις και με αποδεδειγμένη και στις δύο περιπτώσεις την εξάρτηση των κατηγορουμένων από τις ναρκωτικές ουσίες.

 

Στην τελευταία περίπτωση, που επικυρώθηκε προχθές, ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε έως 5 χρόνια ποινή φυλάκισης και συμφωνήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, την οποία και θα εκτίσει.

 

Να σημειωθεί ότι ο τρόπος έκτισης της ποινής περιλαμβάνεται στη συμφωνία, ενώ κατά των αποφάσεων που επικυρώνονται κατόπιν διαπραγμάτευσης δε χωρά έφεση."

 

Βλ. επίσης: https://www.tharrosnews.gr/2022/01/epikyrosi-poinikis-diapragmatefsis-se-ypotheseis-narkotikon-stin-kalamata/



Επιστροφή

Λεωφ. Αλεξάνδρας 93, Αμπελόκηποι
11 474 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3646661
FAX: 210 3646761
Email: secretary@robotislawoffices.gr